Cei care nu acceptă schimbările din tehnologie se plâng cel mai tare de ea

de: Sonia Bloțiu
13 07. 2018

Faptul că tehnologia este mereu în schimbare sună deja a clișeu. Toată lumea știe asta, însă nu toată lumea o și acceptă.

[related]

De-a lungul vieții, vei întâlni o grămadă de indivizi care consideră că nu mai au motive să învețe nimic nou. Pe principul că s-au strofocat destul prin în viață și au ajuns într-un punct în care nu le mai pasă, pentru că au „realizat” destule. De fapt, chestia asta se numește încăpățânare și nu există nici scuză pentru ea.

Sigur, poți să-i găsești tot felul de justificări, că au învățat destul în viața lor, că nu e neapărat nevoie să rețină tot felul de informații, că doar ce, bunicii lor au supraviețuit și fără atâta tehnologie. Just, dar de ce să resping ceva dintr-un motiv atât de superficial?

Efortul intelectual e aproape egal cu zero, dar încăpățânarea și ignoranța unora n-are limite. Iar aici nu este vorba de cheltuieli sau alte compromisuri pe care unii nu și le permit. Nimeni nu va judeca pe cineva că nu-și permite un anumit gadget.

Este pur și simplu vorba de cei care nu vor să accepte schimbările din jur, alternativele și, mai ales, că restul lumii ține pasul cu tehnologia.

Internetul are reguli care nu se aplică pentru toată lumea

Mai știi cum erau începuturile internetului când tu erai copil și adulții priveau cu scepticism tot ce făceai pe un calculator? A fost o perioadă interesantă în care internetul era, așa, un moft al tinerilor naivi. Pe atunci, adulții îți spuneau în mod repetat să nu vorbești cu străini pe internet și să nu crezi nimic din ce citești. Cumva, orice informație preluată de pe internet era considerată falsă.

Nici în zilele noastre nu e greșit când spui că nu trebuie să vorbești cu toți ciudații pe internet și nici să nu crezi tot ce citești. În mod ironic, rolurile s-au inversat.

Tineretul este mai informat, mai curios și dispus să verifice o informație din mai multe surse. În paralel, adulții ăia sceptici care te tot certau că stai pe internet și citești porcării au ajuns să fie cei mai mari consumatori de fake news.

E trist că, dacă încerci să le oferi o alternativă, adică o altă sursă de informare sau alte chestii interesante în afară de grupul ăla de Facebook pe care se ceartă gospodarii din cauza sorosiștilor, vor deveni complet ostili. E tot un fel de ignoranță și asta când colțișorul ăla de internet e tot ce acceptă, iar restul trebuie respins, pentru că nu se pupă cu ce au învățat până acum.

Tu ești fraier că dai bani mulți pe chestii electronice

Aceeași ostilitate o întâlnești și când vine vorba de achiziții. În 2018 încă ești judecat după cât investești într-un smartphone, de exemplu. Sunt incredibil de mulți oameni care încă sunt de părere că telefonul mobil este strict pentru dat telefoane și mesaje, iar ăla care este dispus să arunce câteva mii de lei pe unul e considerat un habarnist cu pretenții.

Telefonul și-a depășit de mult condiția. Faci pe el absolut totul în ziua de azi: comunicare, navigare, informare, jocuri și așa mai departe. Stai ore-n șir zilnic pe el și nu e deloc ridicol să investești mult în cel mai utilizat obiect din viața ta. Cu toate acestea, unii privesc telefonul ca pe un statut social, genul de chestie cu care să te lauzi „că ai bani”.

[related]

News flash! – cei mai mulți dețin un smartphone și nu cred că mai poți impresiona pe cineva cu ultimul iPhone.

Știu, viața ta nu depinde de un smartphone și nu ai neapărat nevoie de cel mai scump model de pe piață. Însă cei care aleg să investească în asta nu trebuie considerați ultimii sclifosiți. Maică-mea, de exemplu, tocmai a făcut pasul și și-a cumpărat primul ei smartphone. Nu e ce știi ce, un Huawei P9 Lite. A fost sceptică și pornită să-l returneze de cum a ieșit pe ușa magazinului, însă i-a trecut repede după ce a început să-l folosească.

[readmore]

Dacă ai posibilitatea, chiar n-ai nimic de pierdut să încerci ceva nou.

Copiii care se jucau în 2016 Pokemon Go în parc nu-s o generație pierdută. Tinerii care dau bani pe console și jocuri nu-și vor rata viitorul. Nu este nimeni obligat să țină pasul cu absolut fiecare schimbare din tehnologie. Însă trebuie s-o accepte și să înțeleagă că noile generații nu vor avea același stil de viață cu cel al părinților.


Conținutul articolelor din secțiunea Opinii reprezintă strict opiniile autorilor textelor și nu reprezintă neapărat poziția oficială a PLAYTECH.ro.